Aile danışmanlığı bir terapi yöntemi olarak, aile içindeki iletişim problemlerini çözmek, aile üyeleri arasındaki ilişkileri güçlendirmek ve aile üyelerinin kişisel gelişimlerine destek olmak amacıyla tasarlanmıştır. Aile danışmanları, aile üyelerinin birbirleriyle nasıl etkileşimde bulunduklarına dair bir resim çizerek sorunların kaynağını belirler ve aile üyelerine, daha sağlıklı ve sürdürülebilir ilişkiler kurmalarına yardımcı olmak için çözüm yolları sunar.
Aile danışmanlığı, aile üyelerinin birbirlerini daha iyi anlamalarını ve iletişim kurmalarını sağlayarak, aile içindeki çatışmaların üstesinden gelmelerine yardımcı olur. Aile danışmanlığı süreci, her bir aile üyesinin farklı bir perspektiften sorunları ele almasına ve ihtiyaç duydukları becerileri ve stratejileri öğrenmelerine olanak tanır. Bu sayede, aile üyeleri, birbirlerinin ihtiyaçlarını daha iyi anlarlar, empatik davranışlar sergilerler ve aile içinde daha sağlıklı bir ortam oluşur.
Aileler ile çalışılırken kullanılan bir çok farklı teknik bulunmaktadır. Bunlar terapi süreci içerisinde, ailenin problemlerine, motivasyonuna ve ihtiyaçlarına göre de şekillenmektedir. Kullanılan bu teknikler, bir terapistin danışmanlık sürecinde becerilerini arttıran aynı zamanda ailenin kurallarını, motivasyonunu, umutlarını ya da korkularını anlamamızı sağlayan güzel araçlardır.